Photo Blog

Maroko – Medina, Cascades d’Ouzoud

Še zadnji post o Maroku, potem pa obljubim, da samo še sveža roba :)

Medina v Fezu je ena od “must see” lokacij, če ste v Maroku. V osnovi se ni spremenila že kakšno tisočletje, če izvzamemo nekaj modernih pridobitev, kot so npr. satelitski krožniki, ki kazijo neverjeten pogled v preteklost. Gre za območje za zidovi, ki velja, za največje urbano področje brez avtomobilov. Pa ne zato, ker jih ne bi hoteli, ampak ker so ulice enostavno preozke za njih. Transport zato še vedno poteka s pomočjo oslov in mul. Vedno je treba paziti na opozorilni klic “balak”, ki pomeni, da se umakni ali pa te bodo pohodili :) Medina se lahko pohvali tudi z največjo mošejo v Afriki in verjetno najstarejšo univerzo na svetu. Pravzaprav je vse skupaj tako veliko, da je težko videti kot celoto, nazaj pa ni mogoče stopiti zaradi okoliških stavb. V notranjosti medine najdemo več kot 60 vodnjakov, mnogo manjših mošej, nešteto stojnic, delavnic, tržnic in znamenitih usnjarn, ki jih je težko zgrešiti, glede na to, da te ljudje na vsakem koraku vabijo vanje, kar lahko po določenem času že postane precej tečno :) Ko se le odločiš za ogled, ti ob vhodu ponudijo vejico svežega mentola, da si jo držiš pred nosom in poskušaš omiliti neverjetno neznosen vonj. Kakršna dejavnost – takšen vonj, nič presenetljivega. V medini dandanes še vedno živi okoli 150 tišoc ljudi. Če se ob raziskovanju ulic ne boste izgubili, potem sta samo dve možnosti: niste vstopili več kot 100 metrov za obzidje ali pa imate v glavi vgrajen gps in naložene zemljevide, ki drugače pomojem sploh ne obstajajo :)

Tudi slapovi Ouzoud, ki se nahajajo okoli 160 km SV od Marrakecha, so lokacija vredna obiska. Visoki so 110 metrov, obkroža jih lepa narava, ki jo še popestrijo tamkajšnje opice. So zelo priljubljena destinacija za bogatejše domačine, ki pridejo tja na oddih, kar je bilo precej zanimivo opazovati.

5 komentarjev

 1. Super! Lepa reportaža. Fotke, ki prikličejo spomine in vonjave, še posebej nepozaben moroccan whisky – metin čaj. :-)

  27/03/2012 na 11:55

 2. Marko Einfalt

  Ooooo, koga vidim tukaj gor :) Super.

  Hvala :)

  Zakaj pa prvič zdajle vidim tvoj novi blog? Ful fajn!! A Nana tudi na kaj v prihodnosti asociira al zgolj iz preteklosti? :)

  Lp

  27/03/2012 na 12:42

 3. Prvič vidiš moj blog zato, ker je nov! ;-)
  Hmm, zaenkrat se Nana navezuje le na preteklost. Sej tudi kužka in muce nimamo, pa sta na slikah! ;-)
  lp

  28/03/2012 na 11:25

 4. This are some seriously good photos! Vabljen, da tudi ti pogledaš nekaj mojih fotk iz Maroka :)

  Lp, Blaž

  16/08/2012 na 15:19

  • Marko Einfalt

   Hvala, bom pogledal :) lp

   18/08/2012 na 19:01

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s